MEDICINA NATURALA IN SLUJBA STRESS-ULUI

In epoca noastra, caracterizata printr-un dinamism excesiv, stresul suprasolicita sistemul nervos.  Totul devine factor de stress: aglomeratie, zgomotul, multitudinea informatiilor din toate domeniile, concurenta, problemele financiare, cele familiale etc.  Desigur, exista multe medicamente care incearca sa ne apare de stres sau sa ne vindece cind cadem prada acestui agresor.  Orice medicament prezinta insa, de regula, efecte secundare, contraindicatii. De aceea, este de preferat sa nu apelam la ele.

Efectul linistitor al Mentei

Inca din vechime sint cunoscute virtutile mentei (izma).  Parfumul ei are un efect linistitor asupra organismului: durerea de cap dispare, senzatia de apasare - la fel; in final, scapam de apasarea stresului si ne gasim linistea.

Hameiul are efect calmant

Un alt remediu cunoscut de stramosi este hameiul.  Efectul acestuia este calmant, hemeiul daruind prin parfumul sau un somn linistit si profund.  In vechime, acest remediu era folosit prin metoda umplerii pernelor cu ierburi parfumate si hamei.

Mirosurile dulci produc dureri de cap

In schimb, mirosurile dulci, daca sint inhalate timp indelungat, produc dureri de cap, chiar stari de rau.  Astfel de plante sint crinii, malinul, iasomia.  Se stie ca in camera de culcare nu este bine sa avem in vaza crini, crengute de malin sau iasomie cu flori multe.

Ce rol are trandafirul

Trandafirul nu degeaba este numit regina a florilor, caci parfumul lui stimuleaza functionarea sistemului cardiovascular si protejeaza organismul impotriva microorganismelor patogene.

Virtutile coniferelor

Coniferele cu virtutile lor sint cunoscute si ele de mult.  Mirosul cetinei, rasinii, conurile calmeaza sistemul nervos, dar in acelasi timp restabilesc functionarea plaminilor.

Mirosul de lamiie scade sensibilitatea la stres

Citricele sint si ele de ajutor.  Mirosul de lamiie scade sensibilitatea la stres, iar un ceai cald (chiar fierbinte), fara zahar, in care s-a adaugat lamiie, creste capacitatea noastra de munca.  Cind avem dureri de cap este bine sa inspiram parfumul pe care-l degaja coaja de lamiie, aplicind, in acelasi timp, bucatele de coaja de lamiie pe timple.  Durerea de cap scade treptat, pina dispare cu totul.

O fiertura contra nesomnului

O fiertura (plantele se oparesc, apoi se lasa sa dea doar un clocot) din talpa gistei, menta, hamei si cimbru, in parti egale, este un minunat remediu impotriva insomniei, prin urmare un mijloc sigur de relaxare, de lupta impotriva oboselii si a stresului.

Un leac ce restabileste fortele

Pe tarimurile din sudul Europei, laurul (frunzele de dafin) a fost cunoscut inca din antichitate ca un leac ce restabileste fortele si aduce un somn bun.  Sa ne amintim ca in Antica Ellada (Grecia), invingatorii Jocurilor Olimpice erau incununati cu lauri!  Daca vrem sa ne simtim ca vechii greci, putem pune in perna citeva frunze de laur, sau de pilda, putem inmuia citeva frunze de laur (dafin) in apa rece, iar apoi sa le punem pe calorifer sau radiator, intr-un saculet de pinza.

Trebuie sa mirosim ceea ce vom minca

Multi incearca sa scape de stres mincind mult.  Ajutorul cel mai bun il da hrana de multe calorii, dulce, care abate atentia organismului, obligindu-l sa o digere.  Sigur, daca nu devine un obicei permanent...  Putini stiu ca, inainte de a incepe sa mincam, trebuie sa mirosim ceea ce vom minca.  Daca ne saturam de mirosul mincarii, vom minca mai putin, fara a supraincarca organismul.  Dar ii vom oferi energie subtila - aromele care ne vor ajuta sa scapam de stress.

Mirosurile specifice marii refac organismul

In fine, mirosurile specifice marii, oceanului - iodul din alge, apa sarata, briza - au un imens potential de a reface organismul afectat de stress.  Cind nu sintem la mare, acasa, in apartamentele noastre citadine, putem face o baie cu saruri de mare, la care putem adauga si camfor.  O asemenea baie ne va incarca organismul cu energie, il va improspata si-i va reface fortele afectate de stress.