Migrena o boala care se mosteneste

 

 

Se spune ca numai pe ciocanitoare nu o doare capul. Toti ceilalti sint obligati sa se lupte cu aceasta problema: unii cu ajutorul unei tablete analgezice, altii cu o ceasca de cafea sau cu o inghititura de coniac, altii prefera o plimbare in aer curat. La un moment dat insa, chiar si aceste metode se dovedesc fara putere, mai ales in acele cazuri cind vi se pare ca intr-o jumatate a capului s-a infipt un ghimpe urias. Medicina a denumit-o mai simplu: migrena.

 

Boala domnisoarelor din provincie

 

Potrivit datelor statistice, 85 % din populatia planetei noastre au suferit macar o data in viata de migrena. Cel mai adesea victimele migrenei sint persoanele cu virste cuprinse intre 18 si 33 de ani. De obicei, accesul este insotit de o durere intensa care pulseaza, localizata intr-una dintre partile capului, de asemenea de greata, neputinta de a suporta lumina si zgomotele puternice. Dupa acest acces urmeaza o stare de somnolenta si de extenuare.

Un rol important in aparitia migrenei il joaca factorii genetici: daca ambii parinti au fost sensibili la accesele unei dureri de cap, atunci in 90 la suta dintre cazuri aceasta neplacere este mostenita si de catre copii. Un trist loc intii este ocupat de catre mame, care transmit durerea copiilor in 72 % dintre cazuri. Unii cercetatori apreciaza insa ca aceasta este determinata de tulburarile schimbului de procese neurochimice: insuficienta prelucrarii serotoninei o substanta activa din punct de vedere biologic, care contribuie la transmiterea unui impuls nervos. Dupa parerea altora, se mosteneste nu boala insasi, ci predispozitia sistemului vascular al creierului catre o reactie sau alta la diferiti factori excitanti.

 

Luna plina este periculoasa pentru sanatate

 

Medicii deosebesc citeva forme ale migrenei. Cel mai adesea sint intilnite migrena simpla, care se manifesta in 70 % dintre cazuri, si migrena cu aura, in cazul careia debutul durerii este precedat de tulburari vizuale, senzitive si motorii.

Migrena simpla se manifesta printr-o durere de cap care pulseaza, care creste in intensitate in cazul muncii fizice sau al mersului. Durata accesului de durere poate fi intre patru ore si doua-trei zile. In acest timp, in afara durerii de cap foarte puternice, persoana respectiva dezvolta stari de greata, varsaturi, nesuportand lumina puternica si zgomotele.

Pe durata accesului de migrena simpla se observa trei faze. Pentru inceput se observa o schimbare semnificativa a starii de spirit: apar depresia, senzatia de teama, somnolenta. Dupa toate acestea incepe chinul: bolnavului i se pare ca din cauza durerii capul este gata sa i se sparga in bucati. Accesul poate debuta in orice moment al zilei, insa cel mai grav este cel care apare noaptea, mai ales in noptile cu luna plina.

La inceputul accesului senzatiile neplacute sint localizate de obicei in zona fruntii, a globului ocular, cel mai adesea in partea dreapta. Bolnavii simt aceasta durere ca pe un ghimpe infipt in cap. Caracterul bolii este dominat de o durere care pulseaza, foarte rar durerea aceasta da si junghiuri sau umflaturi. Intensitatea accesului creste pe parcursul a doua pina la cinci ore.

Durerea este insotita de scaderea pragului de reactie a organelor de simt, ceea ce se manifesta mai ales prin reactii patologice la lumina puternica, la zgomote, la mirosurile tari. Chiar si un contact delicat cu pielea devine de nesuporat. Fiecare bataie a pulsului, dupa cum marturisesc cei mai multi dintre bolnavi, are in cap intensitatea unei lovituri de ciocan. In acest timp, persoana care suporta atacul migrenei se straduieste sa se concentreze, vrea sa se intinda in pat, sa traga storurile si sa-si acopere urechile cu perna.

La unii pacienti se observa umflarea arterei temporale. Foarte des acesti bolnavi isi apasa cu putere artera, sub impresia ca incetinirea circulatiei singelui poate scadea durerea care pulseaza. Pe partea capului in care este localizata durerea se observa lacrimarea ochiului, inrosirea globului ocular, adesea inflamarea regiunii din jurul sprincenei.

 

Ce este sindromul lui Alice

 

In timpul accesului, durerea de cap se poate raspindi in tot capul: in aceste cazuri bolnavii se pling ca au senzatia ca au tot capul umflat, au frisoane, senzatii de greata, care in unele situatii se termina cu varsaturi.

Durata medie a celei de-a doua faze este intre opt si 20 de ore, dupa care incepe cea de-a treia faza. In aceasta perioada, durerea scade treptat, apare senzatia de somnolenta si de vlaguire.

Accesul migrenei cu aura incepe de obicei cu tulburari semnificative vizuale. Bolnavul vede niste zig-zag-uri stralucitoare, niste puncte, niste globuri luminoase, niste figuri in flacari parca, fulgere. La unii pacienti apar iluziile vizuale: toti oamenii, obiectele li se par mai mici in ceea ce priveste dimensiunea sau, dimpotriva, alungite, ceea ce a fost denumit sindromul lui Alice, inspirat din romanul lui Lewis Carroll, Alice in Tara Minunilor.

Daca tulburarile vizuale apar din partea regiunea dreapta, atunci durerea de cap este localizata in partea stinga si viceversa. Doar in 10 % dintre cazuri durerea apare in aceeasi parte.

 

Iubitorul perfectiunii

 

Unii cercetatori cred ca exista o personalitate distincta predispusa migrenelor: aceasta se caracterizeaza printr-o excitabilitate ridicata, prin susceptibilitate, prin constiinciozitate, printr-un nivel ridicat de exigenta, lipsa de indulgenta in fata greselilor celorlalte persoane. Iubitorul perfectiunii asa denumeau medicii antici jertfele migrenei.

In zilele noastre, medicii, in cercetarile lor, presupun ca persoanele care sufera de migrena sint doar un pic mai mult inclinate catre reactiile emotional-depresive.

 

Preparate care trateaza migrena

 

Potrivit observatiilor medicilor, migrena care a inceput in copilarie sau in adolescenta, o data cu trecerea timpului, ii nelinisteste tot mai rar pe oameni, iar la o virsta inaintata accesele pot disparea cu totul. Cu toate acestea, o asemenea perspectiva indepartata ii multumeste nu pe toti pacientii care sufera de aceasta boala.

In timpul accesului se observa o usurare daca se aplica ceva cald pe cap. Adesea durerea dispare dupa ce bolnavul s-a spalat pe cap cu apa fierbinte sau dupa ce acesta a stat citeva minute cu picioarele in apa fierbinte suportabila. Uneori chiar si aceste retete cunoscute de multe secole nu pot da rezultate.

Metodele contemporane de tratare a migrenei se bazeaza pe doua principii: inlaturarea accesului de durere si urmarea unei terapii profilactice.

Terapia migrenei prin acupunctura

Pe linga terapia medicamentoasa, in cazul migrenei se mai folosesc acupunctura, masajul, electrostimularea la nivelul pielii. Cursurile profilactice dureaza nu mai putin de trei-patru luni, in acest timp bolnavii invatind nu numai cum sa-si calmeze accesele, ci si cum sa le previna. Un rol important in aceasta perioada are dieta, din care se exclud produsele care contin tiromina (ciocolata, cacaoa, nucile, citricele, fasolea, rosiile, telina, brinzeturile) si alcool.

Medicamentele in exces provoaca dureri de cap

Se intimpla foarte des in practica medicala ca un pacient sa vina la doctor si sa se plinga de migrena. La o examinare atenta a acestuia, medicul constata ca pacientul si-a facut o obisnuinta din a lua analgezice la fel de des cum isi spala miinile. Potrivit unor cercetari ale medicilor din Germania si Elvetia, folosirea medicamentelor in exces si fara sfatul medicului constituie aproximativ 20 la suta din cazurile de migrena. Tabloul tipic de manifestare a acestei forme de boala, provocata de efectul invers al anagezicului, este caracterul permanent al durerii care dureaza tot timpul zilei, schimbindu-si doar intensitatea. Cresterea semnificativa a senzatiilor neplacute se observa in cazul unui efort fizic sau intelectual.

Cel mai simplu si eficient mijloc de a trata aceasta forma a bolii este inlaturarea analgezicelor.

 

 

Baba Gheonoaia